Stichting Ontmoet Winterswijk

Stichting Ontmoet Winterswijk

Op vrijdag 13 maart 2015 was arbeids- en organsatiepsycholoog Jolanda Woordes uit Ruurlo te gast bij de meiden van klas 3 en 4 van Girls@Home. Een gezellige, leerzame avond met als thema: wie ben je en welk beroep zou daarbij passen?
Jolanda legde het tijdens de introductie mooi uit:
“als je jezelf goed kent, weet je ook wat bij je past”.

Hierna bespraken de meiden in kleine groepjes hun goede eigenschappen met elkaar. Leuk, want er ontstond onderlinge interactie en het is goed te horen wat een ander in jou ziet. Op een grote flap-over schreef Jolanda vervolgens goede eigenschappen van de meiden onder elkaar op.

Al snel bleek dat het zo’n lange lijst zou worden, dat we besloten om elk meisje twee eigenschappen te laten noemen. De avond moest immers wel om 20.30 uur worden afgesloten, maar dat de dames enthousiast deelnamen is zeker! Er werd een hele lijst met mooie eigenschappen zichtbaar; betrouwbaar, creatief, doelgericht en ga zo maar door. Met elkaar is er gekeken naar wat goed is aan al deze eigenschappen, maar ook wat het gevaar ervan kan zijn.

Tijdens het centraal bespreken van de minder goede eigenschappen werd een meer kwetsbare kant van de meiden zichtbaar. Mooi om te zien dat het vertrouwen aanwezig is in de groep om ook dit met elkaar te bespreken. Er was herkenning, maar ook tegenovergestelde eigenschappen kwamen naar voren.

Erg sterk was, hoe Jolanda de negatieve lading van ‘slechte’ eigenschappen wist om te buigen naar een positieve blik op deze eigenschappen. Zo bleek dat meiden die niet goed voor zichzelf opkomen, vaak heel lief en behulpzaam zijn. En dat meiden die heel druk zijn, vaak erg gezellig zijn. Een stukje empowerment, wat een boost is voor het zelfvertrouwen.

Toen het tijd was om het met elkaar hebben over waar jij je aan ergert bij anderen, werden de dames pas echt fanatiek. Verhalen over make-up, uiterlijk, jongens en het vragen om bevestiging deden het geluidsniveau stijgen. Door vervolgens de terugkoppeling naar jezelf te maken, kwamen we erachter dat iedereen wel eens onzeker is en dat dat helemaal niet erg is. We moeten alleen leren hoe we ermee omgaan.

Tot slot hebben de meiden elkaar nog een beroepsadvies gegeven. De meest uiteenlopende richtingen werden genoemd. Van juffrouw tot iets met rechten en van verloskundige tot iets in de biotechnologie. Eén ding is staat als een paal boven water, iedereen is anders en heeft zijn eigen kwaliteiten en talenten en dat is maar goed ook!

De meiden hebben een ontzettend leuke, interessante avond gehad en een paar meiden zullen ingaan op het aanbod van Jolanda om één op één een uitgebreide beroepskeuzetest bij haar te doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *